Gipszöntés, agyagozás

Gipszöntés

 

A gipszöntés nagyon jó elfoglaltság, nem csak örömöt okoz gyermekünknek a kreatív kézműves tevékenység, a kreatív játék, de kézügyessége és fantáziája is fejlődik általa. Nem is beszélve arról, hogy szórakoztató közös program lehet.

A hagyományos gipszöntő szettek általában egy bizonyos témakörre felépített formákat tartalmaznak, hozzájuk kapunk egy kis gipszet és festéket ecsettel. Ezek az alapszettek azért nagyon jók, mert változatos módon használhatjuk fel a kis gipsz domborműveket. Készíthetünk belőjük karácsonyfadíszt, vagy bármilyen akasztós díszt. Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy egy kis akasztót, cérnát helyezzünk el a formába öntött gipszbe megkötés előtt. De akár hűtőmágnes is lehet a végeredményből, mely kiváló ajándék is lehet. De egy tablóra ragasztva tetszetős falidíszt készíthetünk a formákból a gyerekszobába. Egyszerű, de szépen megfestett háttérre ragaszthatjuk a síkból kiemelkedő figurákat. Például az erdei állatok mögé füvet festünk és bokrokat.

Manapság azonban a már ismert, hagyományos szetteken túl összetettebb és komolyabb gipszöntő készletek is léteznek.

Például vannak olyan domborművek, melyek már önmagukban egy képet ábrázolnak. A téma bármi lehet, a festés pedig csak a fantáziánkon múlik.

De olyan gipszöntő szettek is léteznek, amelyekkel már nem reliefeket alkothatunk, hanem háromdimenziós szobrokat. Például ikonikus helyszíneket önthetünk ki, melyeket aztán kifesthetünk. Így kerülhet a nappalinkba a Stonehenge, a gyerek szobájába a Hold felszíne, a hálószobába pedig a Kínai nagy fal. Ezekben a készletekben az is külön előny, hogy a témájuknak köszönhetően a gyermek kulturális ismeretei is bővülhetnek.

Persze másfajta szobrokat is önthetünk gipszből az ilyen szettek segítségével. Például állatfigurákat, épületeket, bármit. Így aztán egy új világ nyílhat meg gyermekünk előtt, és kész szetteket hívhatunk világra.

A gipsszel öntött domborművek és szobrok kiváló ajándékként is szolgálhatnak. Ezek a szettek annyira komolyak, igényesek és összetettek lehetnek, hogy kifestésükkel nem csak a legkisebbek bíbelődhetnek el. Egy kamaszkorú gyermeknek, sőt, minden korosztálynak kihívást nyújthatnak például a szobrok, és igazi mesterműveket gyárthatnak általuk.