Blog

Gyémántfestés - Diamond painting

2019.11.06 09:16
Gyémántfestés - Diamond painting

Mi az a diamond painting? Blogunkból megismerheted a gyémántfestés alapjait.

 

 

 

Mi az a diamond painting?

Magyarul gyémántfestésnek, gyémánt kirakónak is hívják.

Egy öntapadós, előnyomott sablonra - amely lehet vászon, papír, matrica, fa - a megadott színek és ábrák segítségével a megfelelő helyre kell felhelyezni a készletben lévő különböző színű, csillogó strasszokat. Az akrilból csiszolt (3D-5D hatású) kis köveket egy speciális, toll formájú eszközzel kell az alapra rakosgatni. A kövek formája lehet négyzet alakú vagy kerek. A kerek formájút könnyebb felhelyezni, de mivel nincsenek sarkai, ezért nem fedik 100 %-osan a képet. A négyzetes formánál ügyelni kell, hogy szépen, egyvonalban helyezzük fel a köveket, de ezáltal tökéletesen fedik a mintát.

A végeredmény egy ragyogó kép, amely lakásunk dísze lehet.

Az elkészítés menete:

- Készítsd elő az alapanyagokat. Szükséged lehet még ollóra, nagyítóra, lámpára a kép elkészítéséhez.

- A vásznat helyezd egy sima felületre. Esetleg ideiglenesen rakhatsz rá nehezéket, hogy kisimuljon.

- Óvatosan távolítsd el a védőfóliát a képről, vigyázz, hogy az alsó öntapadós réteg a vásznon maradjon. Érdemes a védőfóliából csak egy kb. 5 cm-es sávot eltávolítani és ha ez a sáv kész, akkor haladni sávonként tovább. A védőfólia sávokat ilyenkor érdemes levágni, hogy ne zavarjon. A kép méretétől függően haladhatunk fentről lefelé vagy balról jobbra (balkezesek pedig jobbról balra). Amíg nem fejezzük be a képet, a védőfóliát helyezzük vissza a félkész, öntapadós felületre, hogy ne sérüljön vagy koszolódjon. Ha az öntapadós réteg ennek ellenére bekoszolódik, akkor próbáld meg letörölni nedves törlőkendővel.

- Minden szimbólumhoz tartozik egy szín, ehhez a segítséget a vászon szélén láthatod. Ez alapján tudod, hogy melyik színű (számú) követ, melyik szimbólumra kell helyezni.

- Egyszerre csak egy szimbólumhoz tartozó követ önts ki egy tálkába és ha végeztél a felrakásával, akkor a megmaradt köveket öntsd vissza a lezárható tasakba. Így haladhatsz színről színre, sávról-sávra.

- A kövek felhelyezéséhez használd a csomagban lévő speciális tollat, amelynek a végét időnként bele kell nyomni a mellékelt szilikon lapocskába, hogy a kövek rátapadjanak a tollra és ezáltal tudod áthelyezni a köveket egyesével a vászonra. A tollhoz a mellékelt szilikon lapocska helyett gyurmaragasztót is használhatsz.

- Ha sérült kövecskét találsz, azt ne használd fel. A készlet tartalmaz elegendő követ a kép elkészítéséhez.

- Ha egy területre sokat kell felhelyezni ugyanabból a színből, akkor érdemes sakktáblaszerűen rakni (ld. kép) és utána kitölteni a lyukakat.

- A külső széleknél kívülről segítségként használhatsz vonalzót vagy műanyag plasztikkártyát, hogy a kövek biztosan egy vonalba, egymás mellé kerüljenek.

- Ha az öntapadós felület alatt levegőbuborékok vannak, akkor óvatosan szikével vágj bele az öntapadós fóliába, hogy a levegő kijuthasson, de vigyázz, hogy a vászon ne sérüljön.

- Ha már elkezdted felhelyezni a köveket, ne tekerd fel a vásznat, hagyd sima felületen.

- Az elkészült képet érdemes bekereteztetni.

- Az apró alkatrészeket tartsd távol a kisgyerekektől és a háziállatoktól!

Az elkészíthető gyémántkép a mérettől és a színek számától függően különböző nehézségű, a kisebb szetteket már 6 éves kortól ajánljuk.

Webáruházunkban többféle méretben és formában megtalálható.

 

A gyémántfestés nagyon szórakoztató tevékenység, jó látni, ahogy elkészül a képünk.

Türelem és koncentráció szükséges hozzá, de nem igényel különleges képességet vagy extra kézügyességet.

Ajándéknak is tökéletes kreatív gyerekek vagy felnőttek számára.