Blog

Naplóírás gyerekeknek

2019.09.27 10:44
Naplóírás gyerekeknek

A naplóírás és hatása a gyermekekre

Naplóírás gyerekeknek

 

A naplóírásnak komoly hagyománya volt a múltban. A modern technológia megjelenése előtt ez volt az egyik legkézzelfoghatóbb formája annak, hogy nyomot hagyjunk magunk után, mintegy időkapszulaként nyitva hidat múlt és jelen között.

A múlt embere fontosnak tartotta, hogy üzenjen koráról, annak eseményeiről és saját életéről az utókornak.

De vajon csak ezért írunk naplót, emlékkönyvet? Hogy nyomot hagyjunk magunk után? Egy-egy emlékkönyv olvasásakor a tudósok azt is fejtegetik, hogy vajon kinek íródott a munka, ezáltal az is felmerül, hogy milyennek akarja ábrázolni magát a szerző, tudatosan próbálja-e megnyerni jövőbeli olvasóját? Vagy esetleg önmagának, vagy családjának szánta feljegyzéseit?

 

Ezek mind-mind izgalmas kérdések. Ha elkezdjük felgöngyölíteni a dolgot, kikristályosodik előttünk a naplóírás lényege, és megértjük, hogy miért lenne annyira hasznos és emellett szórakoztató dolog gyerekünknek a naplóírás!

 

A naplóírás hatásai gyermekünkre

Kreativitás és játék

 

A napló lehet egy egyszerű könyv is, ahová gyermekünk feljegyzi az őt ért élményeket. De lehet egy interaktív eszköz is. Habár már ilyen könyvecskét is vásárolhatunk, valójában mi is azzá tehetjük gyermekünk emlékkönyvét. Egyszerűen összeírunk néhány kérdést és feladatot, melyek segítenek elindítani őt az írásban. Csinálhatunk pörgetős vagy kártyahúzós verziót is, és rögtön játékká tettük a naplóírást. Látszólag.

Írásindító tippek és feladatok: Írd le, mi volt a legjobb dolog, ami ma történt veled? Miért? Ki volt az első ember, akivel ma találkoztál, mikor beértél az osztályba? Mi a véleményed róla? Miért? Írd le álmaid szülinapját, reggeltől estig. Rajzolj is! stb. - Valójában minél testreszabottabb, személyesebb kérdéseket teszünk fel, annál hatékonyabbak vagyunk.

 

Persze emellett vehetünk a napló mellé különböző matricákat, rajzeszközöket, hogy érzelmei kifejezését ezekkel nyomatékosíthassa. Vagy egyszerűen csak lefoglalja magát velük.

Egy idő után azonban gördülékenyen megy majd számára, örömteli élménnyé válik a naplóírás. Introvertált gyerekeknek komoly segítség lehet egy ilyen eszköz az önkifejezésre, érzelmei levezetésére, kiengedésére. Emellett persze felhőtlen szórakozássá is válik az emlékkönyvírás, majd azonban időről-időre mélyül el kettejük kapcsolata, és a könyvecske a gyermek bizalmasává, barátjává válik.

 

Fontos, hogy ezt tiszteletben is tartsuk, ha beleolvasunk a könyvbe, és kiderül, akkor könnyen elveszthetjük gyermekünk bizalmát.

 

Az emlékkönyv személyiségre gyakorolt hatása

 

A naplóírás segít tudatossá tenni a hétköznapokat. Amikor gyermekünk leírja az eseményeket, érzéseit, egy-egy örömteli pillanatot, vagy átélt konfliktushelyzetet, akkor újra átéli azokat. Hiszen mikor szavakba önti az eseményeket, ahhoz, hogy megfogalmazza, emésztegetnie kell az élményt. Megfejteni. Átgondolni. Ezáltal hosszútávon az emlékkönyv segítségére lesz abban, hogy néha kívülről lássa, érezze a vele történteket. Áthelyezze a fókuszt, és más nézőpontból is megértse az átélteket. Ezáltal megtanulja rendszerezni érzelmeit, megérteni a tetteket és következményeket, egyszerűen tudatossá válik az őt körülvevő világra.

 

Ide tartoznak a konfliktusok, az emberi kapcsolatok, esetleg egy-egy kihívást jelentő érzelem feldolgozása is. Ha gyermekünk sokáig vezeti a naplót, akkor az idők során egy-egy barátság kialakulását is nyomon tudja követni, a kapcsolat konfliktusai segítenek megismerni saját személyiségét, és mások érzéseit. A naplóírás tehát nagyon jó hatással lehet gyermekünkre, hiszen hosszú távon segít fejleszteni az empátiát és az érzelmi intelligenciát is. Az életben pedig sokkal nagyobb szükségünk van az érzelmi intelligenciára, mint azt elsőre gondolnánk. A boldogsághoz ugyanannyira fontos, mint a sikerhez. A valódi sikerhez.

 

Nyelvi készségek

A naplóírás nem csak szórakoztató, és az érzelmek levezetésében, illetve az érzelmi fejlődésben, a mindennapi események tudatos és fókuszált feldolgozásában segíthet a gyerekünknek.

A nyelvi készségek fejlesztésének, a kommunikációnak és az önkifejezésnek is kiváló terepet nyújt a naplóírás. Ha gyermekünk esetleg az iskolai fogalmazási feladatokat kötelező jellegük miatt nyűgnek is érzi, a naplóírás akkor is segíthet.

Ha a könyv a bizalmasává válik, örömteli szórakozást is nyújt neki, akkor talán ez az eszköz lesz az, ahol gyakorolja a fogalmazást, az írásbeli önkifejezést. Hiszen nem csak arról írhat, ami aznap történt vele. Minden életkor és személyiségfüggő. Ha a gyermek rájön, hogy bármiről írhat, nincsenek tabuk, akkor felszabadul. És írni kezd. Nyelvi kreativitása fejlődik, önkifejezése egyre árnyaltabb lesz.