Blog

Digitális oktatás, azaz otthon tanul a gyermek

2020.03.15 00:19
Digitális oktatás, azaz otthon tanul a gyermek

Hogyan segítsünk a gyermeknek az otthoni tanulásban? Hogyan tudunk közben home office-ban dolgozni?

 

Digitális oktatás, azaz otthon tanul a gyermek

Időnként előfordul, hogy a szülő dönt úgy, hogy a gyermek magántanuló legyen, és csak vizsgázni megy be az iskolába, de 2020. március 13-án a koronavírus (COVID-19) kapcsán a Kormány határozott úgy, hogy 2020. március 16-tól a magyarországi gyermekek az iskolákat nem látogathatják, digitális oktatás lesz. Ez persze rengeteg kérdést vet fel, nagy a bizonytalanság. A blog megírásakor szinte még semmire sem tudjuk a választ, de az biztos, hogy a szülőknek is nagy szerepe van abban, hogy ez sikerülhessen, és a gyerekek tudják folytatni a tanulmányaikat otthon is. Eközben fontos az is, hogy a szülők például home office esetén tudjanak dolgozni, és ne kelljen a gyerekkel együtt tanulni, a tanár szerepét átvenni.

Ezzel kapcsolatos ötleteinket, tanácsainkat szeretnénk megosztani Veletek. Természetesen ez a "próbatétel" nagyban függ attól, hogy milyen korú, hányadikos a gyermekünk, hiszen más segítséget kell adnunk egy általános iskolai alsós, felsős vagy középiskolás gyermeknek. Az Oktatási Hivatal már közzé adott egy módszertani ajánlást a digitális oktatással kapcsolatban, de ez elsősorban a pedagógusoknak nyújt segítséget. Mi elsősorban az általános iskolás gyerekekre és azokra a szülőkre gondoltunk a blog megírásakor, akik otthon tudnak maradni a gyermekükkel. Hogyan segítsük gyermekünk otthoni tanulását?

Valószínűleg a leckeíráshoz, délutáni tanuláshoz már ki lett alakítva a gyermek szobájában egy tanulósarok, egy berendezett, felszerelt íróasztal, de ha mégsem, akkor itt az ideje, hogy megteremtsük a hatékony otthoni tanuláshoz szükséges alapfeltételeket. Mivel most a gyerekek nem a táskából pakolják ki- és be a könyveket, füzeteket, tolltartót, ezért legyen meg ezeknek a helye az asztalon, a fiókban úgy, hogy maradjon elég hely a tanulásra, tanulói munkára. Legyen írószertartó az asztalon, amiből könnyedén ki tudja venni azt a ceruzát, tollat, amire éppen szüksége van. Használhatunk mappákat, füzetboxokat, irattartó papucsokat a rendszerezéshez. Nem csak a felnőttek használhatnak praktikus eszközöket, hanem engedjük meg a gyerekeknek, hogy ők is használjanak "irodai" dolgokat, amelyekkel rendezettebb lesz az asztaluk. Ilyenkor ők is "dolgoznak", hasonlóan mint Anya vagy Apa. Ha nincs számítógép a szobájában, és a digitális oktatáshoz más eszközét kell használnia, akkor azt vihesse be a szobájába, vagy ha ez nem lehetséges, akkor is próbáljunk meg biztosítani számára egy állandó helyet, nyugodt légkört a tanuláshoz.

Otthon szívesebben használnak illatos, cuki írószereket, nem kell attól tartani, hogy elveszítik vagy eltűnik a suliban. Színes írószerekkel, radírokkal, kiegészítőkkel élvezetesebbé tehetjük a tanulást. Ahogy például az alsós tanárok, vagy a gyerekorvosok, úgy mi is motiválhatjuk gyerekünket motivációs nyomda használatával vagy apró matricákkal.

Fontos, hogy ugyanúgy meg legyen a napirend, ahogy egy "iskolába járós" hétköznapon szokott, ne engedjük meg a délelőtti lustálkodást, halogatást. Nem betegek, nem lázasan kell pótolniuk, hanem valószínűleg haladniuk kell a tantervvel, ami viszonylagos fegyelmet követel meg tőlük, azaz amit nekünk - szülőknek is - meg kell próbálnunk kontrollálni. Legyen meg a reggeli felkelés, a délelőtti tanulás, az ebéd és a délutáni tanulás ideje és ebben ne legyen túl nagy ingadozás. Persze az otthon tanulásnak meg van az az előnye, hogy ezt rugalmasan igazíthatjuk a saját ritmusunkhoz, de gondoljunk arra, hogy ez nem végleges, előbb vagy utóbb újra kell majd iskolába járni. Ha home office-ban tudunk dolgozni, akkor mi is próbáljunk a gyermekhez igazodni, hisz mi is akkor fogunk tudni dolgozni, ha a gyermek éppen tanul, vagy már túl van rajta és önállóan elfoglalja magát. Persze, amennyiben segítségre van szüksége, lehetőség szerint próbáljunk meg válaszolni a kérdéseire, legjobb tudásunk szerint támogatni őt. Mivel most nem kell az iskolába, munkahelyre történő utazással időt tölteni, így többet tudunk gyermekünknek segíteni, még szorosabb kapcsolat alakulhat ki köztünk és esetleg ő és a testvérei között.

Tanulás közben ne legyen bekapcsolva a TV, ne menjen a háttérben a rádió, mert akkor nem tud kellőképpen koncentrálni a gyerek a tanulásra.

Ha már nagyobbak a gyerekek és használnak mobiltelefont vagy saját számítógépet, akkor valószínűleg szoktak chatelni a barátaikkal és videós tartalmakat nézni. Ebben a helyzetben az internetet és a közösségi oldalakat, illetve a videós chat lehetőségeket fel lehet használni arra, hogy tudják tartani a kapcsolatot az osztálytársaikkal és akár tudjanak együtt tanulni is. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ha még nem végeztek a tanulással, akkor ne sima dumcsizás és játék legyen a dologból.

Ha van nagyobb testvér, kérjük meg, hogy segítsen tanulni a kisebbeknek, de előfordulhat, hogy nekünk is többet kell segíteni a tanulásban a korábbinál. Legyünk türelmesek, hiszen ez senkinek sem könnyű, de túl kell jutni ezen az időszakon!

Amennyiben motiválni vagy jutalmazni szeretnénk a gyereket a jó tanulmányi eredményekért, vagy az önálló tanulásért, nem csak drága játékokra érdemes gondolni, hanem már kis összegért is rengeteg cukiság kapható. Például a gyűjthető figurák, gyurmák, slime-ok megunhatatlanok, és rengeteg változatban elérhetők.

A gyermek már végzett a tanulással, de nekünk még dolgozni kell? Közeledik a húsvét, amivel kapcsolatban számtalan kreatív szett, de más, nem ünnephez kapcsolódó, rajzoló, alkotó kreatív játék létezik, ha azt szeretnénk, hogy délután unalmában ne a telefont nyomkodja a gyerek, hanem inkább alkosson valami maradandót. Néhány népszerű kreatív játékról egy másik cikkben is írtunk már, de rengeteg olyan ötletet is adunk blogjainkban, ami esetleg az otthon található alapanyagokból elkészíthető. A legtöbb gyerek szeret alkotni, rajzolni, ragasztgatni, csak sokszor maguktól nem jut eszükbe, hogy mit csináljanak vagy hogyan kezdjék el. Legtöbbször csak egy kis ötletre, segítségre van szükségük és utána órákig le tudják foglalni magukat alkotásuk elkészítésével. Eközben mi dolgozhatunk vagy intézhetjük a háztartással kapcsolatos teendőinket.

Persze friss levegőre is szükség van, így szellőztessünk rendszeresen és ha van lehetőségünk, legyünk minden nap a friss levegőn is. Sétáljunk olyan helyen, ahol nincs sok ember.

Mindannyian reméljük, hogy ez az "állapot" nem tart sokáig, de addig is törekedjünk arra, hogy minél nyugodtabb, biztonságosabb légkört teremtsük a gyerekeknek, a koruknak és érettségüknek megfelelően beszéljünk velük a helyzetről. Fontos, hogy vigyázzunk az idősekre, szüleinkre, nagyszüleinkre! #maradjunkotthon

Jó egészséget kívánunk!

az Officetrade csapata