Blog

Milyen a jó iskolatáska?

2020.04.13 23:16
Milyen a jó iskolatáska?

A tökéletes iskolatáska keresésekor könnyű elveszni a kínálatban. Mi az, ami tényleg számít? Ez a cikk segíthet a jó döntésben.

Az iskolatáska kihat gyermekünk egészségére, mindennapjaira, ezért aztán fontos, hogy a megfelelő szempontok mentén mérlegelve válasszuk ki a megfelelő, testreszabott iskolatáskát.

Az iskolatáska ergonómiája

Az iskolatáska kiválasztásának mindenképpen az ergonómiai kérdések legyenek a fő szempontjai. Mivel nagyon komoly hatással van egy növekedésben lévő testre annak fizikai terhelése, főleg, ha az napi szintű. Így a táska kialakításával kompenzálhatunk, vagy épp ronthatjuk a helyzetet. Mik lehetnek a legfontosabb kérdések?

A gerinc kímélése

Az iskolatáska ergonómiai kialakítása kapcsán arra kell a legjobban figyelni, hogy milyen mértékben támogatja a gerinc tehermentesítését. Több szempontot kell figyelembe vennünk, ha a gerinc védelmével kapcsolatos jellemzőkre koncentrálunk. Például érdemes a táskát két vállon hordani. Még nagyobb, középiskolás korú gyerek esetében is lényeges lehet ennek a figyelembevétele. Ugyanis a gerincnek szimmetrikus terhelésre van szüksége. Főleg olyan rendszeres terhelés esetében, mint egy iskolatáska hordása.

A túl nehéz, vagy nem megfelelő módon kialakított iskolatáska több gyerekkori vagy kamaszkori hát- és vállpanasznak lehet az oka.

Az általunk választott hátizsák hátrésze is legyen ergonomikusan kialakított. Ez főleg a gerincoszlophoz igazodó hátfalat jelenti, amely jobb, ha minden oldalról megtámasztja a gerincet. Ezzel megakadályozhatjuk az iskolatáska viselőjét abban, hogy önkénytelenül is görbe testtartást vegyen fel.

Kisgyerekünk gerincének kímélése miatt ne felejtsünk el megfelelő gyerekcipőt sem kiválasztani, főleg ha bokasüllyedésben vagy lúdtalpban szenved.

Méret

A másik lényeges ergonómiai kérdés a táska mérete. Az ergonómiai szempontból ideális iskolatáska nem ér lejjebb a gyerek medencéjénél. Háta nem szélesebb, mint a viselőjének a háta. Magasságban pedig maximum a gyerek tarkójáig ér. Fontos, hogy minél szélesebb legyen a táska vállpántja, mert ez is az egyenletes súlyelosztást támogatja. Ha hosszútávra keresünk iskolatáskát, és ez általában így szokott lenni, akkor mindenképpen állítható pántokkal rendelkezőt vásároljunk. Így megoldható, hogy mindig a gyerek méretéhez, vagy épp a ruhájához tudjuk igazítani az iskolatáska méreteit. A könnyen állítható pántokkal elérhetjük, hogy mindig a leírt méretbeli jellemzőkhöz igazíthassuk az iskolatáskát.

Ellenőrizzük gyakran a méreteket! Ha nem állítható vállpántú táskát vásárolunk, akkor gyakran figyelni kell, hogy nem nőtte-e ki a gyerek az aktuális iskolatáskát.

Milyen a jó iskolatáska súlya?

Érdemes a választott méretek alapján választani iskolatáskát. Azonban emellett a táska súlyára is figyelnünk kell. Minél kisebb az iskolatáska súlya, annál jobb. Persze az is számít, hogy napi szinten, rendszeresen milyen súlyú terhet kell cipelnie a táska tulajdonosának. De mivel feltételezhetően nagy súlyt kell viselnie, ezzel a döntéssel valamennyire kompenzálhatjuk a terhet. Egyébként fontos, hogy egy megpakolt iskolatáska súlya ne haladja meg a gyermek súlyának 10%-át. Az iskolatáska súlya nélkül is szinte lehetetlennek tűnik ennek az alapvető szabálynak a betarthatósága, így legalább a táska súlyára legyünk tekintettel. A terhet pedig ergonómiailag osszuk el, a vállpántok és a táska méretének befolyásolásával, kiválasztásával.

A nem megfelelő iskolatáska következményei

Ha hosszútávon és rendszeresen visel a gyermek egy ergonómiailag nem megfelelő iskolatáskát, akkor annak komoly egészségügyi következményei lehetnek. A gyerekeknek megváltozik a testtartása, melynek hátfájás lehet a közvetlen következménye. Hosszútávon azonban gerincferdülés is kialakulhat. Emellett a rossz testtartás az egész testre kihat, hiszen egy probléma nem csak egy testrészt érint, egymásra utalva működnek a testben a csontok, izmok és ízületek, ezért aztán semmi sem lehet a többitől független, elszigetelt probléma. Főleg egy testtartással összefüggő probléma nem, és főleg egy fejlődő szervezet, növekvő test esetében nem. Dominószerű hatásrendszer alakul ki, minden testrész hat egy másikra, és több, akár fájdalmas, vagy deformitással járó probléma merülhet fel együttesen, egymással párhuzamosan, támogatva egymást.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az iskolatáska ergonómiai jellemzőit vegyük figyelembe, folyamatosan figyeljünk a terhelésre és a méretekre, követve gyermekünk fejlődését. Emellett persze amennyire befolyásolni tudjuk, annyira figyeljünk oda az iskolatáska tartalmának súlyára is. Persze hosszútávon érdemes minél több testmozgásra, rendszeres sportra és tornára bíztatni gyermekünket, hiszen az életmód egésze határozza meg a test fejlődésének irányát.

Az iskolatáska anyaga

Az iskolatáska anyagának minél jobban alkalmazkodnia kell a gyermek életviteléhez. Magyarul a végletekig strapabírónak kell lennie, hiszen minden létező környezeti hatástól, és még egy halom váratlan eseménytől is függ az iskolatáska élettartama.

Éppen ezért jó, ha az iskolatáska vízálló, mert így nem csak egy váratlan esőnek fog tudni ellenállni, hanem minden olyan külső hatásnak, amely nedvességgel jár. Lepereg róla a festékes víz, ha ráömlik rajzórán, lepereg a reggeli kakaó, melynek nyomát elég épp egy kicsit átdörzsölni. Éppen ezért, ehhez kapcsolódóan fontos, hogy jól tisztítható is legyen az iskolatáska. Hiszen egy kényes anyagú táska, és egy eleven, alsós kisgyerek nagyon-nagyon nem jó párosítás. Persze egy idősebb tulajdonos esetében már lazíthatunk ezeken a kritériumokon, de az ergonómiai szabályokat később is jó, ha követjük.

Egy kisiskolás, vagy épp egy nagyobb gyerek táskájánál is előnyös, ha jól szellőző darab. Egy alsó tagozatos iskolatáskája esetében nem hátrány, ha az sokáig meg tudja őrizni formáját, melyet például műanyag elemek támogatnak. Sok szülő szokta hangsúlyozni, hogy az iskolatáska választás során különösen figyelnek a fényvisszaverő csík jelenlétére. A különböző macskaszemek, fényvisszaverő elemek, fluoreszkáló anyagok mind-mind gyermekünk biztonságát szolgálják.

 

Iskolatáska típusok

Különböző kialakítású iskolatáskák léteznek, melyek mind megfelelhetnek az ergonomikus követelményeknek. Érdemes megismerni ezeket.

Merevfalú iskolatáska

A merevfalú iskolatáskát általában a kicsiknek, főleg az iskola alsó évfolyamaira járó gyerekeknek javasolják. Ezek a merevfalú táskák megfelelnek a már ismertetett anatómiai és ergonómiai szempontokra. A súlyuk alacsony, jellemzően fél kg és egy kg között van. Ezekre az iskolatáskákra az is jellemző, hogy könnyen lehet beléjük pakolni, mivel általában 1-2 nagy rekesz található bennük, melyek mereven tartják a könyveket, könnyen gyűrődő füzeteket és munkafüzeteket, és a rendszerezést is segítik. Ezekre a táskákra jellemző, hogy a méretükhöz képest elég nagy az űrtartalmuk.  A szakemberek szerint az alsó tagozatosoknak ezek a táskák felelnek meg a leginkább. Ezeken az iskolatáskákon találunk plusz zsebeket is, melyek segítenek a kicsinek a rendszerezésben is.

Gurulós iskolatáska

A gurulós iskolatáska lehet hátizsák is, melyet kiegészítettek ezzel a funkcióval, de kompletten is gyártanak ilyen táskákat. Ergonómiai szempontból nem okoz problémát a gurulós iskolatáska, hiszen nem kell cipelni. Éppen ezért vették fel a gyártók a palettájukra az ilyen kialakítású termékeket. Nagyon széles választékban érhetőek el, sok divatos forma, szín és minta létezik, így aztán egyre elterjedtebb ez a megoldás. A gurulós iskolatáskák nagyrésze háton is viselhető. Éppen ezért, ha emellett a táska mellett döntünk, ne tekintsük ezt a funkciót kiskapunak, a hátizsákokra vonatkozó ergonómiai szabályoknak is meg kell felelnie az ilyen iskolatáskáknak. Az viszont mindenképpen előnyös, hogy ha túl nehéz a táska a sok könyv miatt, akkor a kihúzható karral és a gurulós funkcióval élve lehet elkerülni azt, hogy nagy súlyt kelljen a gyereknek a hátán viselnie. Tehát ha nem rendszeresen, hanem csak alkalmanként kell sok könyvet magánál tartania a kicsinek, például mikor pénteken hazahozza az összes fontos könyvet tanulni, akkor megoldás lehet ez a fajta iskolatáska a gerinc terhelésével kapcsolatos problémákra.

Ergonomikus hátizsák

Olyan nem merev falú hátizsák, amely azonban teljesen megfelel az ergonómiai és anatómiai elvárásoknak. Az iskolatáska, valamint annak hátfala nem merev. Azonban mégis gerinckímélő hátfalas kialakítással rendelkezik ez a fajta hátizsák. Egészségügyi szempontból már első osztálytól használhatja gyermekünk. Azonban nem biztos, hogy annyira ügyesen tud majd bele pakolni, mint egy kicsiknek szánt merevfalú táskába. Persze mindez gyerek- és életmódfüggő kérdés is. Az ergonomikus hátizsákok között is találhatunk kerékkel és kihúzható karral felszerelt darabot, tehát a különböző típusú táskákat kombinálják is a gyártók. Ezek az ergonomikus táskák azok, amelyeket a felső tagozatosok, középiskolások, sőt, egyetemisták és felnőttek is hordanak. Mivel széles méretválasztékban kaphatóak, ráadásul a pántok mindig állíthatóak ezeken a táskákon, ezért alsósoknak is vásárolhatunk ilyen iskolatáskát. Sok színben és mintában érhetőek el.

Teljes iskolatáska választékunk megtekinthető itt!